Министър Ангелкова: Прогнозираме спад в туристопотока през летния сезон от 5 до 8% за Черноморието

angelkova“Прогнозираме лек спад в туристопотока през летния туристически сезон от 3% до 6% за цялата страна и между 5 и 8% за Черноморието”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова , цитира  Агенция „Фокус“.

„Ние още от началото на тази година, даже края на миналата отбелязахме, че ни очаква един изключително труден сезон, пълен с много предизвикателства. Големи наши преки конкуренти и дестинации като Турция, Тунис и Египет имат изключително сериозна политика по отношение на субсидирането и насочването на туристопотока към тях. Още тогава отбелязахме, че ще имаме лек спад през летния туристически сезон. Това, което към момента имаме като прогноза, но много е важно какви ще бъдат данните юни месец, е спад от 3 до 6% на този етап“, обясни министърът.

„Надяваме се съответно и се борим да запазим нивата от миналата година. Правим всичко възможно да привлечем интереса и към записванията в последния момент към България. На този етап имаме основание да смятаме, че тези данни между 3 и 6% за цялата страна са реалистични. Като по отношение на Черноморието това, което имаме като прогноза е в рамките на 5 и 8% на този етап“, посочи Ангелкова. Тя уточни, че това съвпада изцяло с прогнозите в началото на година.

„Поради тази причина още тогава обявихме, че стартираме разработването на специален механизъм, който предстои да ви представим за подпомагане на организирания туризъм“, изтъкна министърът на туризма. По думите й този механизъм предстои да бъде финализиран и да се представи за обществено обсъждане. „Идеята е август месец да го представим, за да може големите туроператори, които са водещи в определянето на пазара и туристопотока за всяка една от страните, да го имат впредвид и съответно да насочат капацитет, както от чартърни полети, така и от туристи към нашата страна към 2020 г.“, изтъкна Ангелкова.

Тя посочи, че в туризма всяко едно действие днес има своя ефект следващата година. „Смятам, че с тази мярка, включително с мерките, които всеки един от представителите на бранша предприема по отношение на предлагане на различни пакети, съответно и с общи усилия ще насочим вниманието и към лято 2020 г., което в момента се договаря“, допълни още Ангелкова.

Тя посочи, че този сезон не е отписан, тъй като от миналата година се говори за лято 2019 г. Тя припомни за 2015 г., когато Министерство на туризма е работило на база заварено положение, лятото е имало спад от 8 процента. „2016 г. имахме ръст от 19% лятото, 2017 г. имахме ръст от 17%, миналата година ръстът ни беше 5,8%“, допълни още министърът.

На въпрос дали това се дължи на геополитическата ситуация, тя обясни, че това се дължи на много фактори. „Туризмът е икономически сектор, изключително конкурентоспособен. Изключително много зависи от това как ние подхождаме към него. За това и ние взимаме непрекъснато мерки. Има трудни ситуации, но за това се взимат мерки, за да може те да бъдат преодоляни. Това, което наблюдаваме в момента като ранни прогнози, съответно да го оправдаем и да се борим да запазим нивата от миналата година и да работим за сезон 2020-2021 г.“, допълни още министърът на туризма.

2 Отзиви

  1. В споменатите Държави не се "субсидира" туризма! Създават условия да го развиват тези, които могат, и знаят! По просто и елементарно няма. В нито една Държава не се субсидира печеливш бизнес, освен във Велика България! Срам и позор!

  2. Подавайте си оставките вкупом след като не можете да се справите с работата си за която сте назначени. С трици маймуни не се ловят както и туристи с евтин алкохол и храна. А и много станахте маймуните на клона. Сульо и пульо от нищото се пръкнаха хотелиери и ресторантьори без да имат представа за това. Както умниците забраниха дивото къмпингуване така и разрешиха дивото презастрояване и се превънахме в бетонна джунгла, а не в привлекателно място за туристи с качествени обслужване.