Потвърдиха, че има африканска чума в област Бургас

praseПотвърдиха огнище на Африканска чума в област Бургас. Става въпрос за домашни свине в село Зидарово, общ Созопол. Касае се за лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине, съобщават от БАБХ. В стопанството са открити едва 6 свине, като пробите са доказали наличие на вируса.

БАБХ незабавно предприе мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.Принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на труповете на всички домашни свине стартира днес при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство”, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

1 коментар

  1. "Касае се за лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине,", което стопанство впоследствие става "домашни свине"!
    Радио Милена, на место да ме цензурирате, по добре е да редактирате чужди публикации!
    Тепърва ще берем плодовете на вещата промяна в Закона, която позволява "домашни свине" да се продават като прясно месо по щандове!