НАП потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ

napНационалната агенция по приходите потвърди, че е имало неоторизиран достъп до сървъра ѝ. Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че изтеклата информация е конфиденциална, но съвпада с тази, съхранявана в НАП. Пробивът в системата е станал заради слабост в една от електронните услуги, предоставяне от НАП. Временно е спряна услугата “Възстановяване на ДДС от чужбина”, от която се вярва, че е осъществен пробивът. Комисията за защита на личните данни е уведомена, допълни той.

“Става дума за уязвимост на една от електронните услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите – за възстановяване на ДДС, платен в чужбина. Чрез тази уязвимост, трето лице, за което малко по-късно ще коментираме, е осъществило нерегламентиран достъп до около 3% от информацията, съдържаща се в базите данни на Националната агенция за приходите.”

Съветът по сигурността приключи своето заседание под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите обсъдиха действия след хакерската атака над сървърите на НАП.