Последно за годината лунно затъмнение

lunareclipse2015Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение, съобщават от Планетариума в Смолян. Лунното затъмнение е частично и ще бъде видимо от много места по света, в това число и България. Навлизането на Луната в земната сянка – начало на същинското затъмнение е в 23:01 часа българско време. Максималната фаза ще бъде половин час след полунощ, вече 17 юли, а краят на затъмнението от сянката – в 1:59:39 часа
“Около час и двадесет минути по-късно, Луната ще напусне и земната полусянка. В момента на максимална фаза ще бъде закрита 65% от повърхността на нашия спътник”, коментират още от Планетариума в Смолян.
Общата продължителност на Лунното затъмнение от сянката на Земята е почти 3 часа, а заедно с това от полусянката – 5 часа 33 мин. и 43 сек. Това е последното атрактивно за наблюдение лунно затъмнение не само за тази година, но чак до 26 май 2021 г.

Всички 4 лунни затъмнения през следващата година ще бъдат от полусянката, а това означава почти незабележими. Ще трябва да чакаме до 26 май 2021 г, когато Луната отново ще навлезе в тъмната земна сянка, се казва още в съобщението.

Ето защо, ако довечера не вали, непременно се полюбувайте на красивата, оцветена в червеникаво затъмнена Луна. За нашата страна, по време на максималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния хоризонт, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн”, коментират още от Планетариума в родопския град

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават с невъоръжено око, без предпазни очила.