Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас

f05bfd62c0cae711ff3d7f3cd5b580a4Световноизвестният аниматор Тео Ушев пристигна в Бургас по покана на Община Бургас и организаторите на Международния филмов фестивал – BIFF. Илюстраторът, номиниран за най-престижното филмово отличие “Оскар”, ще проведе двудневен мастер клас в града. Обучение в такъв мащаб се прави за първи път в страната. След подбор на стотици кандидати за участие, организаторите са сформирали курс от 50 участници, сред които има и бургазлии. Това стана ясно на пресконференция по повод официалното откриване на кино фестивала тази вечер.

“Миналата година на турнето на наградите “Сезар” стана въпрос за Бургаския филмов фестивал. Един колега от Ирландия ми разказа хубави неща за него. Градът също е прекрасен. Поздравления, че сте запазили и поддържате тази красива градина. Като пристигнах използвах времето да се разходя и наистина много ми харесва”, каза Тео Ушев на откритата среща в Морската градина.

“Фестивалът се случва за четвърта поредна година, а киното е най-интелигентния начин да покажеш красивото и доброто. Човек винаги се чувства добре след един хубав филм със смислен сценарий. Затова съм щастлив, че Бургас има своя летен кино фестивал. Ще се радвам повече наши съграждани и гости да се насладят на филмовите вечери”, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

“Изкуството не зависи само от пари, трябва да има желание да се прави изкуство. Това ще правим тези два дни. Ще се опитаме да посеем семената. Аз обичам хора, които не са разглезени, на които нещата тепърва им предстоят”, допълни още Тео Ушев.

“Ние сме на морето, в нашия роден град. Фестивалът започна като форум за Черноморско кино, но благодарение на Община Бургас вече има своята международна филмова селекция. За тези които не знаят нашия фестивал показва дебютни филми, млади автори и режисьор. И тази година спазихме традицията”, сподели Емил Ованесов – фестивалният директор на Бургас филм фест.

Стартът на фестивала е тази вечер от 21.15 часа на открита сцена “Охлюва”. Всички ценители на седмото изкуство ще видят прожекцията на вълнуващата лента “Арада”. Бургаската публика ще има лична среща с турския режисьор на филма Му Тунч. Популярният творец ще представи пълнометражния си филм, в който участва любимата звезда на Турция – Бурак Дениз.

Почитателите на фестивала ще се срещнат още с Бани Кошнуди (Франция), Вики Река Киш ( Унгария), Илкер Савашкур (Турция). Сред специалните гости на събитието ще има и силно бургаско присъствие в лицето на Любен Кюркчиев, който от години живее и работи в Шанхай. Публиката ще се срещне още с Николай Урумов, както и режисьорите Ирена Даскалова и Анна Горанова.

На срещата присъстваха още Антония Цинова – артистичен директор на фестивала и режисьорът Му Тунч.

Двудневният майсторски клас е озаглавен “В мрежата на следобедните сънища” и ще се състои в Културен център “Морско казино”. Заглавието препраща към един от най-емблематичните филми на кино авангарда “Meshes of the Afternoon” на Мая Дерен. Програмата ще се реализира в две части. В първата през призмата на собствения си опит и практики Тео Ушев ще трасира техники и методи за създаване на филми – стереоскопично кино, виртуална реалност. След това ще се проведе дискусия относно създаването на филм – от идеята, през реализацията до промотирането и представянето му пред публика. Във втората част, преминавайки през някои от най-забележителните произведения на експерименталното и ненаративно кино, ще се анализират отделните компоненти: идея, конструкция, ритъм, монтаж, звук, визуални решения, безкамерно кино, виртуална реалност.

 Теодор Ушев е носител на 80 награди за своите филми. През 2018 година българинът получи почетната награда на Френската академия за филмово изкуство “Сезар” – за филма си “Сляпата Вайша”. Късометражният анимационен филм по разказ на Георги Господинов е отличен със златен медальон, произведен в Парижкия монетен двор. Това е поредното признание за Теодор Ушев и “Сляпата Вайша” след номинацията за “Оскар” през 2017 г., номинацията за “Кристална мечка” от “Берлинале” през 2016 г., канадската награда “Canadian Screen” и награди от международните филмови фестивали в Отава и Чикаго.