Протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор

hristoВ 9 часа пред Висшия съдебен съвет започна протест срещу единствената засега кандидатура за нов главен прокурор – на заместник главния прокурор Иван Гешев. Организаторите са от коалиция „Демократична България”, представители на която той обвърза индиректно с кибератаката срещу Приходната агенция в телевизионно интервю във вторник.

„Да, България” и „Демократи за силна България” се обявяват срещу кандидатурата на Гешев, защото, според тях, тя е в разрез с обществения интерес и с очакванията за реформи в прокуратурата и за справедливост.

Ето какво каза един от протестиращите:

„Полезен ход е да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност. Това трябва да стане още днес на заседанието на ВСС, след което министър Кирилов да предложи няколко имена, които са съгласувани с гражданите. Не можем да предвидим дали ще се получи друга номинация, но сме сигурни, че правосъдният министър трябва да бъде изслушан от активна страна в тази посока”.

„Още днес трябва да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност, това е човек, който нарушава всички висши стандарти на магистратите, който разсипа КТБ делото и прикрива Пеевски и работи за Пеевски – Борисов, но то е неговото назначение да бъдат прикрити престъпленията на премиера Борисов и Делян Пеевски”, добави демонстрантът,цитира Кросс.

В същото време има и контрапротест срещу „самопровъзгласилите се за „умни и красиви”, които обаче имат време за шумни акции в работен ден”, както се изрази участник в другия митинг.

Днес е предпоследната възможност за втора номинация за следващ обвинител номер едно. Последната е в понеделник, на 29 юли.