Вие сте тук: Начало » Актуално » 25 години затвор за мъж, пребил до смърт приятелката си

    25 години затвор за мъж, пребил до смърт приятелката си

    syd1Апелативен съд – Бургас потвърди като правилна, законосъобразна и справедлива  25-годишната ефективна присъда на Теньо Енчев, признат за виновен от две съдебни инстанции за зверското убийство на 20 – годишната Ивета Т. от гр Айтос.

    На 16.06.2018 год. около 19.30-20.00 ч. в гр. Айтос, област Бургаска, в дом на ул. „Хаджи Димитър“ № 12, ет.1, Теньо Енчев умишлено умъртвил по особено мъчителен за нея начин и с особена жестокост майката на детето си, с която живеел на семейни начала, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

    Пред първоинстанционния съд Енчев е признал вината си, делото е преминало по съкратена съдебна процедура, като наложеното наказание „доживотен затвор“ е заменено с “лишаване от свобода“ в размер на 25 години, при първоначален строг режим на изтърпяване.

    В постановеният съдебен акт на Апелативен съд – Бургас е посочено, че по време на съжителството им с подсъдимия, пострадалата Ивета системно и често е малтретирана физически и психически, като сигнали за домашно насилие са подавали свидетели по делото. Съдът е приел извода, че Енчев е причинил смъртта на младата жена с особена жестокост и по особено мъчителен за нея начин. Мъжът е определен от вещи лица и свидетели като агресивна личност, склонна към садизъм, отмъстителност и свирепост. Той е извършил престъплението в условията на умисъл, осъзнавайки, че може да причини смъртта на жената, но напълно игнорирайки този факт е продължил да нанася удари. Тежкия побой е продължил около половин час, в което време подсъдимият е чувал стоновете на пострадалата, виждал я окървавена, но е прекратил насилието едва когато е възприел изпадането й в безсъзнание.

    Мъжът е осъден да заплати на сина си А. Т., роден през 2015 г., обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 200 000 лева и на майката на убитата Ивета обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 150 000 лева, както и обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 3000 лева.

    Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване или протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

    Горе