Вие сте тук: Начало » Актуално » Фермерка представяла неверни сведения, за да получи европейски субсидии

    Фермерка представяла неверни сведения, за да получи европейски субсидии

    syd1Бургаският апелативен съд потвърди условна присъда на фермерка от гр. София, представила неверни данни за земеделски площи в община Сливен и община Котел с цел получаването на средства от ЕС.

    Клара В. от гр. София е призната за виновна в това, че на 11.05.2016г., в качеството си на управляваща и представляваща „Еко Грийн Лайн“ ЕООД, гр. Сливен, при условията на посредствено извършителство, чрез пълномощник, представила пред Областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“ – Сливен неверни сведения относно ползването на земеделски парцели, за да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, отпуснати по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ за 2016 година. Съдът е наложил наказание в размер на три месеца „лишаване от свобода“, което е отложено за изпитателен срок от три години.

    В подаденото заявление за подпомагане на дружеството, управлявано и представлявано от подсъдимата Клара В., нейният пълномощник заявил за подпомагане по СЕПП и като ползвани през 2016г. от същото дружество общо десет парцела, с общ размер на площта – 20.88 хектара. Парцелите се намирали в землищата на с.Жеравна и с.Катунище, общ.Котел и с.Чинтулово, общ.Сливен. Част от имотите били собственост на подсъдимата, а тези в с.Катунище, общ.Котел били наети с договори за наем. При направената контролна проверка от служител на ДФ „Земеделие“ на 31.10.2016 г. било установено, че състоянието на пет от земеделските парцели, намиращи се в землището на с.Катунище, общ.Котел не съответства на заявеното като сведения за тях, което показвало, че парцелите реално не се ползват. Било констатирано, че имотите са обрасли с дървета и храсти, видимо не били поддържани  и не отговаряли на условията за подпомагане.

    С оглед на резултатите от контролната проверка, представляваното от подсъдимата дружество не само реално не е получило средства от фондовете на Европейския съюз, но е било и санкционирано от Държавен фонд „Земеделие”.

    Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните

    Горе