Фермерка представяла неверни сведения, за да получи европейски субсидии

syd1Бургаският апелативен съд потвърди условна присъда на фермерка от гр. София, представила неверни данни за земеделски площи в община Сливен и община Котел с цел получаването на средства от ЕС.

Клара В. от гр. София е призната за виновна в това, че на 11.05.2016г., в качеството си на управляваща и представляваща „Еко Грийн Лайн“ ЕООД, гр. Сливен, при условията на посредствено извършителство, чрез пълномощник, представила пред Областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“ – Сливен неверни сведения относно ползването на земеделски парцели, за да получи средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, отпуснати по Схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ за 2016 година. Съдът е наложил наказание в размер на три месеца „лишаване от свобода“, което е отложено за изпитателен срок от три години.

В подаденото заявление за подпомагане на дружеството, управлявано и представлявано от подсъдимата Клара В., нейният пълномощник заявил за подпомагане по СЕПП и като ползвани през 2016г. от същото дружество общо десет парцела, с общ размер на площта – 20.88 хектара. Парцелите се намирали в землищата на с.Жеравна и с.Катунище, общ.Котел и с.Чинтулово, общ.Сливен. Част от имотите били собственост на подсъдимата, а тези в с.Катунище, общ.Котел били наети с договори за наем. При направената контролна проверка от служител на ДФ „Земеделие“ на 31.10.2016 г. било установено, че състоянието на пет от земеделските парцели, намиращи се в землището на с.Катунище, общ.Котел не съответства на заявеното като сведения за тях, което показвало, че парцелите реално не се ползват. Било констатирано, че имотите са обрасли с дървета и храсти, видимо не били поддържани  и не отговаряли на условията за подпомагане.

С оглед на резултатите от контролната проверка, представляваното от подсъдимата дружество не само реално не е получило средства от фондовете на Европейския съюз, но е било и санкционирано от Държавен фонд „Земеделие”.

Решението на Апелативен съд – Бургас подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните