Предстои захлаждане за почивните дни

dyjd1За почивните дни предстои захлаждане. Страната ни ще попадне под влиянието на студен атмосферен фронт. Очакват се летни бури с интензивен валеж и гръмотевична активност в събота. Има риск от градушки.

Явленията ще се движат от северозапад на югоизток, но ще са по-интензивни в източната половина на страната. Поривите на вятъра ще са силни в Дунавската равнина със скорост до 40-50 километра в час. От НИМХ са издали предупреждения за опасно време за 16 области, повечето от които в източната половина на страната.

Обявен е жълт код за очаквани опасни явления и на територията на област Бургас за 3 август. Ще има обилни валежи от дъжд  и гръмотевични бури, по-интензивни в следобедните часове на деня. Ще се образуват и условия за градушки. Количествата на валежите може да достигнат 20-25 л/ кв.м, на места до 30 л/ кв.м.

В неделя ще превали, вече по-слабо, само в Североизточна България. А от началото на новата седмица валежите ще спрат, температурите ще са около 27-30 градуса. От сряда нататък температурите ще скочат нагоре до стойности над 35 градуса.