Пълна блокада пред Министерския съвет готвят медицински специалисти

protest_med-sestriПълна блокада пред Министерския съвет готвят медицински специалисти от цялата страна. Националният протест ще се проведе на 11 септември в София. Това стана ясно на протест в Стара Загора в подкрепа на уволнената медицинска сестра Мая Илиева. Тя бе основен организатор на изминалите протести на медицинските специалисти в цялата страна.
Протестът бе под надслов “Не на страха”, а Мая Илиева присъства, за да благодари за подкрепата на своите колеги. Пред тях тя заяви, че трябва да бъде регистриран синдикат на медицинските специалисти.
“Ние всички сме наясно какво означава страх, когато изразяваш мнението си. Това, което се случи с Мая Илиева не е единица, това е прецедент. Всеки, който има смелостта да говори истината в България, по един или друг начин търпи някаква репресия”, коментират протестиращите, цитирани от Кросс.
Според съсловието, уволнението на Мая Илиева е грубо погазване на правата на човека, а целта на протеста бе тя да бъде върната на досегашната си работа, където има 12-годишен стаж.
“Трябва да можем да отстояваме сами своите искания, без да се плашим от работодателите, които си позволяват да не се съобразяват с българските закони, въпреки че живеем в правова държава. Искрено се надявам все повече хора да повярват в нашата кауза и да разберат, че тя не е само за заплати. Ние се борим за едно по-качествено здравеопазване”, каза Мая Илиева в Стара Загора.