ЦИК уточнява какво означава принципът на уседналост по повод местните избори

izbori_sikЦентралната избирателна комисия прие указание към избирателите и кандидатите относно изискването за уседналост в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

В приетото решение, ЦИК уточнява какво означава принципът на уседналост и какво да правят лицата, които наскоро са сменили регистрацията си. Ето и какво гласи решението:

І. Избори за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони

1. В изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на райони по смисъла на ИК „да си живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“ означава:

а) за българските граждани – да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 26 април 2019 г.;

б) за гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, със статут на постоянно или продължително пребиваване в Република България – да имат адрес на пребиваване (адресът, на който лицето е регистрирано при престоя си в Република България) в населено място на територията на съответната община към дата шест месеца преди датата на произвеждане на изборите – 26 април 2019 г.

2. Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 26 април 2019 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци.

3. Гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, могат да гласуват в изборите за общински съветници и за кметове, ако отговарят на изискванията на ИК, но могат да се кандидатират само за общински съветници при спазване реда и условията на ИК.

4. Българските граждани могат да упражнят правото си на глас само веднъж – само по постоянен адрес (където са включени в избирателния списък служебно от общинската администрация) или само по настоящ адрес, където за да бъдат включени в избирателния списък (като условие за гласуване), трябва да подадат заявление до общинската администрация по настоящия им адрес в срок до 12 октомври 2019 г. (Приложение № 13-МИ от изборните книжа). След включването на лицата в избирателния списък по настоящ адрес общинската администрация служебно ги заличава от избирателния списък по постоянния им адрес.

5. Ако не са включени в избирателния списък по настоящия им адрес, избирателите не могат да гласуват по настоящ адрес.

ІІ. Избори за кметове на кметства

1. В изборите за кмет на кметство по смисъла на ИК „да си живял най-малко през последните шест месеца в съответното населено място“ означава:

а) за кандидатите и избирателите български граждани – да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България, като поне единият от тях да е в населено място на територията на съответното кметство към дата шест месеца преди датата на произвеждане на избора – 26 април 2019 г.;

б) за гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, със статут на постоянно или продължително пребиваване в Република България – да имат адрес на пребиваване в населено място на територията на съответното кметство към дата шест месеца преди датата на произвеждане на избора – 26 април 2019 г.

2. Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 26 април 2019 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци.

3. Гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз, могат да гласуват в изборите за кметове на кметства, ако отговарят и на останалите изисквания на ИК за това, но могат да се кандидатират само за общински съветници при спазване реда и условията на ИК.

4. Българските граждани могат да упражнят правото си на глас само веднъж – само по постоянен адрес (където са включени в избирателния списък служебно от общинската администрация) или само по настоящ адрес, където за да бъдат включени в избирателния списък (като условие за гласуване), трябва да подадат заявление до общинската администрация по настоящия им адрес в срок до 12 октомври 2019 г. (Приложение № 13-МИ от изборните книжа). След включването на лицата в избирателен списък по настоящ адрес те служебно се заличават от общинската администрация от избирателния списък по постоянния им адрес.

5. Ако не са включени в избирателния списък по настоящия им адрес, избирателите не могат да гласуват по настоящ адрес.