Вие сте тук: Начало » Актуално » 142 години от Шипченската епопея

    142 години от Шипченската епопея

    shipkaНавършват се 142 години от Шипченската епопея. Годишнината се отбелязва с национално честване на историческия връх.

    В 12 часa президентът Радев  прие почетния строй на Националната гвардейска част. Румен Радев поздрави гвардейците по случай честването на 142-рата годишнина от Шипченската епопея с думите: „В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война”

    Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата. „Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад”, заяви президентът. По думите му паметникът днес е сборен пункт на хиляди родолюбиви българи, които с признателност и благодарност ще поменат безсмъртните.

    „Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи”, каза Румен Радев и добави, че трябва да помним миналото си.

    Бе отслужена заупокойна молитва. Час по-късно започна възстановката на шипченските боеве. Тържествената заря-проверка ще е от 21 часа.

    Горе