Вие сте тук: Начало » Актуално » Десет филма на международния кино-литературен фестивал CineLibri в Бургас

    Десет филма на международния кино-литературен фестивал CineLibri в Бургас

    kinoДесет филма от интересната програма на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще бъдат представени на бургаската публика в дните от 7 до 20 октомври. Сред тях блести “Офицер и шпионин” на Роман Полански. Това е най-новият му филм, който в момента участва на кинофестивала във Венеция, предизвиквайки сериозен медиен шум. Сюжетът на “Офицер и шпионин” разказва историята на капитан Алфред Драйфус – френско-еврейски войник, погрешно обвинен в шпионаж в полза на германците през 90-те години на 19 век, така наречената “Афера Драйфус”.

    Не по-малко интригуващи са останалите заглавия в бургаската програма:

    * “Тази, за която ме мислите” с Жулиет Бинош.

    * “5 е съвършеното число” – италиански екшън, направен по комикс.

    * Българският “Да се изгубиш нарочно”, дело на влогъра Крис Захариев.

    * Биографичният “Казандзакис”, посветен на великолепния гръцки писател с Нобелова награда за литература.

    * “Изпепеляване”, в основата на чийто сюжет стои разказ на Харуки Мураками.

    * Шведският “Смъртта на един автор”.

    * “Мъжът, който си играеше с огъня” – документален филм за писателя Стиг Ларшон.

    * “Аз, Леонардо” – едно пътуване в ума на Леонардо да Винчи.

    * “Заличеното момче” – филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу.

    Общото между всички изброени филми е тяхната литературна основа. Именно връзката между кино и литература стои в основата на концепцията на фестивала CineLibri. Тази година той гостува в Бургас за първи път. По този повод се проведе пресконференция, на която бе обявено, че билетите за прожекциите ще са по 6 лв., а самите те ще се осъществят в експоцентър “Флора”. На по-късен етап ще бъде съобщено къде ще се продават билетите.

    “Този фестивал е възможност да обогатим културната есен на Бургас. Подкрепяме го с удоволствие. Той ще съвпадне и с Есенните литературни празници, които провеждаме всяка година в Бургас именно през октомври”, каза на пресконференцията зам.-кметът Йорданка Ананиева.

    “За нас е привилегия Бургас да е партньор на фестивала”, заяви Кремена Димитрова от организационния екип на CineLibri.

    Отсега се знае, че двама от споменатите автори ще дойдат в Бургас, за да се срещнат с публиката лично. Това са Гарард Конли, автор на книгата “Заличеното момче” и влогърът Крис Захариев.

    CineLibri 2019 се провежда с подкрепата на Столична програма “Култура”, Национален фонд “Култура”, фонд “Култура” на Община Варна и Община Бургас; с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк.

    Горе