Археологическо лято 2019

kozareva-mogilaДоц. Петя Георгиева и екипът ѝ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ представиха резултатите от археологическите проучвания на обект Козарева могила. Освен  откритите  артефакти, с презентация от снимки бе онагледено Археологическо лято 2019 в салона на НЧ “Ат.Манчев” гр. Каблешково.

Обектът Козарева могила представлява селище и некропол, намиращ се край Каблешково и датиращ от началото на енеолита – V хилядолетие пр. Хр. Повечето пластове на обекта са от каменно-медната епоха. Разкопките на селищната могила са разкрили южните части на две големи, частично вкопани сгради от късно енеолитен период. До праисторическото селище е открит и некропол от ранния енеолит. В горната част на могилата се достига до един горял хоризонт, който бележи края на късния енеолит. Това е времето, когато в технологично отношение културата по тези земи е най-високата в света – първата най-ранна металургия, най-ранно обработените злато и метал. Счита се, че именно на това място е бил центърът на културата. В археологическите проучвания на Козарева могила през 2019 са участвали 20 студента не само от специалност „Археология“, но и от художествени специалности. Разкопките са били през целия август месец и ще продължат през следващата година.

През това лято е намерен е много интересен керамичен съд от времето на каменно – медната епоха с любопитни изображения на него. Нарисувани са фигури на бикове, като тези от златните апликации от Варненския некропол, но докато тези от Варна нямам пол, тук те са с ясно различими полови белези. Краката им завършват със стъпала, което означава, че представя митично същество. На същия съд има и схематично нарисувани две фигури, мъжка и женска.

 Метална игла за коса, дрънкалка, кремъчни върхове на стрели и копия, главичка с нарисувани очи със зеници, човешки фигури, модели на пещи, модел на брадва от керамика, тежести от тъкачен стан – това са само част от малките, но интересни находки открити в Козарева могила през това лято .