Протест в Бургас срещу Стратегията за детето

protest-bs
Снимка: Агенция Фокус

Протест срещу Стратегията за детето се осъществи в Бургас.

Той е част от националния протест по повод промените в Закона за закрила на детето. Недоволните се събраха пред сградата на Община Бургас, където с лозунги и скандирания изразиха несъгласието си. Протестът се предвижи с шествие  до Морската градина.
„Преди няколко месеца в Бургас се проведе първият такъв протест в Бургас. Оттогава много неща се промениха. Нашите управляващи казаха, че Стратегията за детето е спряна. Да, тя наистина беше спряна и се вкараха нови 29 актове, които бяха изцяло свързани с нея. Най-големият проблем си остава – намесата на държавата в семейството, изземване на функцията на родителя в полза на държавата, приравняване на родителя до обслужващия персонал на детето, разрушаване авторитета и връзките. Не по-малък проблем е насилствената промяна на фундаменталните ценности, утвърждавали се с хилядолетия. Проблем е контролът на родителите, следенето под лупа и под предтекст закрила на децата. Проблемът е, че отглеждаме само физически, без чувство за морал и съвест“, отбеляза един от организаторите Бисер Русимов.

Спряно бе движението за около 20 минути на кръстовището между бул. „Демокрация“ и „Богориди“, Протестиращите спряха за кратко движението  и на кръстовището между бул. „Сан Стефано“ и ул. „Александровска“, съобщи Агенция Фокус- Бургас.  Със скандирания и пеене на националния химн, протестиращите изразиха недоволството си. Те се отправиха към сградата на Бургаския свободен университет, където  приключиха протестните действия.

 Протестиращите възнамеряват да се присъединят към националния протест срещу промените в Закона за закрила на детето в столицата на 28 септември.

Освен в Бургас, протестни шествия по централните улици проведоха и протестиращи във Варна, Русе, Благоевград и в София. Протестите са против опита за внедряване на идеологията на норвежката социална служба Барневерн в целия свят, предимно в бедните държави, коментираха протестиращи. Според организаторите на протеста там, децата реално са пленници на системата