Тайните на удовлетворяващото съществуване по юпитериански

peyzajЗа пръв път от 12 години насам Юпитер е в своята най-силна позиция и това е време, през което можем да положим нова цел, да поемем в нова посока, да повярваме в себе си, за да се реализираме успешно. За да отдам чест на тази „благодетелна“ планета бих желала да споделя с вас едно прекрасно резюме от труда на Джон Темпълтън : „Тайните на удовлетворяващото съществуване“. Той е успешен бизнесмен и пионер в международното инвестиране т.е. отявлен юпитерианец. Планетата Юпитер в астрологията управлява зодиите Стрелец и Риби, а в хороскопа на всеки показва колко амбициозен и успешен е.

Ето какво казва един успешен човек за успеха:

„Успехът не е поредица от обстоятелства, а съвкупност от позиции. Енергията и ентусиазмът са основни за постигането на целите и преодоляват незначителните спънки. Моите стратегии са:

  • Бъди благодарен за това, което имаш. Всеки от нас притежава нещо необходимо, за което би трябвало да е благодарен, но ние често не забелязваме постиженията на солидна работа или добро здраве, защото сме обсебени в опитите си да получим онова, което още не притежаваме.
  • Бъди ентусиазиран във всичко, което правиш. Ентусиазмът – това състояние на жизнерадост, в което всичко изглежда възможно – именно той направлява всеки да преследва нещо, което обича. Индивидът, който възприема една дейност като положително приключение, може да внуши на другите същото отношение. Служителят, който търси начини да се наслаждава на своята работа и е ентусиазиран от нея, подканя останалите да последват неговия пример. За да правим нещо добре, е необходима практика. Вместо да си вживявате в своето неудовлетворение съсредоточете се върху щастието си и се стремете да го разширите. Усмивката е заразителна. И същевременно никой не е сияещ през цялото време, но ако вие поемете задачата с ентусиазъм, вероятно тези около вас ще се увлекат от вашия дух. Обратно, негативното поведение може да унищожи този дух.
  • Важно е да оценявате нивото си на ентусиазъм . Въпроси към самите вас:
  • Когато ми възложат работа, приемам ли я с ентусиазъм и влагам ли всичко от себе си?
  • Отбягвам ли острите ъгли и влагам ли толкова усилия, колкото съм обещал?
  • Приемам ли всяко назначение като ново предизвикателство и възможност за растеж като професионалист и личност?

Ако отговорите на тези въпроси са не, вие трябва да прецените защо вашият ентусиазъм е намалял.

  • Бъди сигурен, че твоята работа е твоята кариера. Работата може да поддържа вашия интерес, докато печелите достатъчно пари, за да поддържате охолен живот. Но кариерата е нещо повече – тя е призвание. Думата призвание произлиза от латинския корен призовавам. Следователно призвание означава да призовеш и в по-дълбок смисъл да намериш себе си. Когато вие откриете своето призоваване, тогава може да се отдадете с любов на работата.
  • Осъзнай, че успехът е пътуване, а не цел. След като сте постигнали своите цели, преуспелите хора не спират да работят упорито. Те преследват нови предизвикателства.
  • Учи се от хората около тебе толкова, колкото е възможно. Вие притежавате вътрешна мъдрост, която ви позволява да определите кои са вашите учители и какво трябва да ви преподават. Огледайте се за някой, който е честен, почтен, състрадателен, тъй като това са основните качества на истински преуспелия в живота човек.
  • Разликата между успеха и поражението е в постоянството. Достигането на целта изисква постоянни опити. Всеки един ви доближава до постигането й и в този процес вие също си поставяте и други цели. Същевременно може да се преориентирате професионално или да направите голямо добро дело, което първоначално не сте планирали.
    Упоритостта е вашият вътрешен глас, който ви подтиква, ако отначало не сте успели, да опитвате отново и отново. Постоянството означава неотклонно да се стремите към целта, идеята или задачата пред лицето на пречките и обезкуражаването.
  • За да упорствате, вие се нуждаете от положителни и любящи мисли. Защото те искрят в целия спектър от емоции, които повдигат духа ви. От друга страна, ако вие се концентрирате върху отрицателни мисли и чувства на страх, ще привличате повече негативизъм. Това е твърде вероятно да изоставите целта, която се опитвате да достигнете.“ В този ред на мисли ви желая смелост, вдъхновение, ентусиазъм и търпение, за да стигнете там, към където сте се запътили…

Автор: Валентина Радиева-Маренова