Министърът на образованието се срещна с учители в Поморие

vylchevМинистърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с учители в Поморие и обсъди с тях проблемите преди началото на новата учебна година. Наред с основните образователни проблеми бяха дискутирани и местни въпроси като транспорта и необходимостта от ресурсни учители. Акцент беше поставен върху работата по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

„На много места са подписани споразумения с родителите, които дефинират и по-строги правила за дисциплина. Легитимират се по-завишени усилия във възпитателната работа. Стремим се системата да се развива благодарение на енергията отдолу нагоре, а не само като резултат от това, което ние администрираме и даваме като правила“, каза министър Вълчев.

В тази връзка кметът на Поморие Иван Алексиев сподели, че на територията на общината  по механизма за задържане на деца в образователната система активно работят три екипа,  като от 950 обходени адреса за миналата година, в класната стая са върнати повече от 100 деца.

Просветният министър посети две от ремонтираните местни училища – ОУ „Христо Ботев” в с. Бата и СУ „Иван Вазов” в Поморие. Красимир Вълчев отдели време и за обновената Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Поморие, където бе открита нова учебна кухня, изградена и оборудвана със средства от делегирания бюджет на учебното заведение.

По-рано в Градската художествена галерия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви пред журналисти, че сектор “Образование” е изправен пред сериозен проблем. Има криза в образованието и недостиг на учители. Около 3500 са учителите, които вече са в пенсионна възраст, но остават и продължават да работят, а годишно се пенсионират около 4000-4500 преподаватели.
“За да няма срив в системата трябва да се пенсионират не повече от 2000-2500 учители годишно. Това е причината да има твърде много преподаватели в пенсионна възраст, които все още са в класните стаи”, поясни министър Вълчев.
“Тази година криза обаче няма да има. Увеличението на възнагражденията дава резултат дотолкова, че хора които са излезли извън системата и са с педагогическа правоспособност се връщат в системата. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и английски език. Най-остро се чувства недостиг на учители по математика, физика и химия. Стартирахме редица мерки като увеличение на възнагражденията и това дава резултат по отношение на обучението на млади хора по педагогически специалности, но все още не дава резултат по отношение на обучението на специалистите по отделните дисциплини”, каза още министърът.

В  Поморие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че учебната година ще започне нормално. Освен възнагражденията на учителите, той изтъкна още: „Допълнителни стимули като 3-та стипендия за най-добрите ученици, които избират да учат в университетите педагогическа или инженерна специалност се предвиждат от следващата година“

В заключение министър Вълчев сподели, че средно за страната се отчитат положителни тенденции и основните неща, по които трябва да се работи съвместно с общините, са четири: децата да говорят правилен български език, да посещават редовно училище, да се учат на уважение към учителите и образованието и енергията им да се насочи към полезни занимания по интереси.