Постоянен арест за братя, обвиняеми за засадената нива с коноп в с. Зидарово

syd-bsОкръжен съд – Бургас отмени определение на Районен съд – Бургас, с което спрямо Димо А. е взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ и спрямо Стамен А. – обвиняем по същото досъдебно производство е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 2 000 лева. Въззивната инстанция постанови спрямо двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Димо А. и Стамен А. са привлечени за извършено в условията на съучастие, като съизвършители, престъпление по чл. 254в, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК за това, че от неустановена дата през 2019 година до 30.08.2019 г., в нива с площ около 2,5 декара в землището на с. Зидарово, засели и отглеждали растения от рода на конопа – канабис, марихуана, в нарушение с установените в чл. 27, ал. 1 и чл. 29, ал. 1 от ЗКНВП правила. Съгласно дадената на деянието правна квалификация същото представлява умишлено престъпление от общ характер и за него е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ от две до пет години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

Въззивният съд се присъедини към извода на първата инстанция, че в конкретния случай доказателствената съвкупност е достатъчна, за да обоснове наличието на обосновано предположение за авторство на деянието. Не така стои въпросът с изводите на районния съд относно наличието на реална опасност всеки от обвиняемите да се укрие или извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. Няма спор, че към процесната дата – 30.08.2019 г., двамата обвиняеми са с необременено съдебно минало. Доказано е също, че Димо А. и Стамен А. са трудово ангажирани като шофьори на товарни автомобили, както и че живеят в условията на фактическо съжителство и се грижат за малолетни деца, както и че двамата имат регистрирани адреси, които действително обитават. Според Окръжен съд – Бургас всички тези обстоятелства са били налични и при извършване на престъплението, за което двамата са обвинени, поради което самото им съществуване взето само по себе си не е достатъчно да се направи извод, че обвиняемите не биха извършили друго престъпление, нито биха се укрили ако не са задържани. Доказателствата по делото разкриват значителна по-висока обществена опасност на конкретното престъпление, за извършването на което Димо А. и Стамен А. са привлечени да отговарят. В своите мотиви въззивният съд казва: „свидетелските показания, както и обективните находки, установени и закрепени в протоколите за оглед на местопроизшествие, разкриват широкомащабна, професионално осъществена, изискваща значителна организация и финанси, както и в значителна степен конспиративна престъпна дейност, която доказателствените източници свързват с двамата обвиняеми“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.