“Лека нощ, деца!” падна от ефира на БНТ 1

synchoНеобичайна промяна настъпи в програмата на Българска национална телевизия. Детското развлекателно предаване “Лека нощ, деца” падна от ефира на БНТ 1 и ще бъде излъчвано само по БНТ 2 в обичайния час – 19:50, всеки делничен ден.

“Рубриката е за децата от 3 до 63 години. В нея всеки може да види любимите си български герои и сюжети, измислени от най-добрите наши писатели и поети, и изиграни от най-известните български драматични и куклени актьори”, гласи описанието на 10-минутната тв програма в сайта на БНТ.

Това е вторият път, в който предаването пада от схемата на Канал 1. През 2003 г. “Лека нощ, деца!”, добило популярност като “Сънчо”, е свалено за първи път, но по-късно отново се завръща в ефира.

За първи път предаването е излъчено на 5 март 1960 г. Един от най-популярните “разказвачи” през годините е Педя човек – лакът брада, който се появява на екран от ’60-те години на миналия век до ’90-те. Куклата досущ напомня германския Зандменхен, който се появява през 1959 г. в Западна Германия, а скоро след това Източна Германия пуска свой персонаж. Социалистическият вариант е много по-популярен.