МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени

20190919_125041Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени. Ценната апаратура е на стойност: 20 665  лв. От тях 12 000 лв. бяха осигурени от Община Поморие, а останалата част от сумата бе събрана от даренията в параклиса „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се на поморийското Рибарско пристанище (8000 лв.), и от продажбата на пластмасовите капачки (665 лв.) в кампанията „Сърцето на Поморие”.

„Кампанията започна в началото на 2019 г. по инициатива на кмета Иван Алексиев, като още преди нова година заедно обсъдихме за какво ще бъде най-полезно да се разходват събраните средства. Масата ще спомогне както при грижата за дечицата с проблеми в основните жизнени функции, така и при първичните грижи за здравите новородени”, коментира завеждащият АГ – отделението д-р Матей Попов. Той сподели, че около 15% от бебетата се раждат с нарушения в дишането или сърдечната дейност, което прави новата придобивка изключително необходима и важна за тях и техните родители.

„Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да реализираме това добро дело. В началото много хора подцениха20190919_124636 стойността на каузата, но аз лично бях убеден в успеха ѝ, защото тя бе насочена към най-важното – нашите деца. Кампанията обедини стотици жители и гости на града и това ни мотивира за други подобни начинания”, каза кметът Иван Алексиев.

По-рано през годината със средства от Община Поморие бяха закупени и други два ценни апарата, осигуряващи грижа на високо ниво с диагностични и терапевтични функции: компютърна томографска система и модерно видеоендоскопско оборудване с възможност за диагностична, оперативна и офисна хистероскопия. Чрез финансиране по програма на Министерството на здравеопазването за АГ-отделението беше закупен и 20190919_124606специализиран скрийнинг апарат, а за неврологичното отделение – нов комбиниран апарат, електромиограф и електроенцефалограф. На редовното заседание на Общински съвет днес бе гласувано и откриването на болнична аптека към структурата на „МБАЛ-Поморие” ЕООД.

Всичко това е малка част от усилията, които през последните няколко години Община Поморие полага за стабилизирането на лечебното заведение, запазването на висококвалифицираните кадри, повишаване на енергийната ефективност и подобряване инфраструктурата на заведението.