Есента настъпва на 23 септември, точно в 10,50 ч.

esenЕсента  ще настъпи на 23 септември, точно в 10.50 ч. Денят ще се изравни с нощта и ще настъпи астрономическата есен. Есента, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.
В понеделник денят  ще започне със слънце.  Максималните температури ще се повишат, в повечето места ще бъдат между 23° и 28°. Във вторник ще преобладава облачно време, с превалявания, на повече места и повече като количество – в следобедните часове в западната половина от страната. Минималните температури ще са по-високи, дневните слабо ще се понижат. По-късно вятърът ще се ориентира от север-северозапад, в Източна България – от североизток и с него ще проникне по-хладен въздух. В сряда ще бъде хладно, все още на места с превалявания, но в процес на спиране.

През октомври ни очаква топло време, с температури над средните за месеца. Времето ще бъде по-топло от нормалното, като живакът ще достигне и 30 градуса. Засега прогнозите са за по-малко дъждове.

Най-съществен валежен период се очаква около 4-5 октомври. Към края на следващия месец ще дойде и първото по-съществено захлаждане.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене на 21 декември в Северното полукълбо започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.