Окръжен съд – Бургас задържа под стража длъжностно лице от ИАРА, обвиняемо за вземане на подкуп

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Янчо Г., привлечен като обвиняем, че в качеството си на длъжностно лице е поискал и приел подкуп.

Досъдебното производство е започнало на 22.07.2019 г., за това, че в периода от м. април 2019 г. до момента, на територията на област Бургас, служители от ИАРА – Бургас, в съучастие като извършители и помагачи, при условията на продължавано престъпление, поискали и приели дар, който не им се следва – част от незаконно придобит улов, за да не извършат действия по служба, а именно санкциониране на бракониерите и конфискуване на рибарски принадлежности.

На 26.09.2019 г., на Янчо Г. е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 25.09.2019 г., като длъжностно лице – специалист по „Рибарство и контрол“ в отдел „Рибарство и контрол – Южна България“, командирован да изпълнява трудовите си задължения в сектор „Рибарство и контрол – гр. Бургас“, поискал и приел дар – парична сума от 450 лв., който не му се следвал, за да не осъществява контролните си функции спрямо Р. П., при извършван от същия неправомерен риболов (престъпление по чл. 301, ал. 1 от НК). За това престъпление законът предвижда наказание до 6 години „Лишаване от свобода“ и „Глоба“ до 5 000 лв.

Разследването е в начален стадий, но събраните до момента доказателства позволиха на настоящият съд да направи разумно предположение за възможността обвиняемия да е автор на вменяваното му деяние. Според Окръжен съд – Бургас по делото липсват доказателства обосноваващи опасност Янчо Г. да се укрие, но е налице реалната опасност обвиняемият да извърши престъпление. В своите мотиви съдът е приел, че макар и неосъждан, факта, че обвиняемият е основния активен участник в тази добре обмислена и организирана корупционна дейност, „е поведение, достатъчно показателно за личните му престъпни нагласи и за настойчивостта, с която е преследвал извършването на престъплението и получаването на доходи от него“. Доводите за постоянно местоживеене на обвиняемия, семейната му и трудова ангажираност, необходимостта да издържа малолетно дете, не са обстоятелства, които да опровергаят преценката на съда за наличие на опасност от нова криминална проява на Янчо Г.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред въззивна инстанция в тридневен срок.