Вие сте тук: Начало » Актуално » Световен ден на сърцето

    Световен ден на сърцето

    syrce1Днес се отбелязва Световният ден на сърцето. Учреден е през 2000 г. и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността, която те представляват. Те отнемат около 17,3 млн. животи всяка година, а техните причинители са много – тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност.

    Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3-ма човека 2-ма умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.

    Медицинската наука разполага с ясни познания за рисковите фактори, чиято съвкупност води до поява и ускорено развитие на атеросклеротичния процес. Те могат да бъдат разглеждани като такива, които могат да се контролират и такива, каквито не могат да бъдат контролирани.

    Рискови фактори, които не могат да се контролират

    – Възраст;
    – Пол – мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания;
    – Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания – мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

    Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени пациенти повишава значително техния риск.

    Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани

    – Високо кръвно налягане;
    – Висок холестерол;
    – Захарен диабет;
    – Тютюнопушене;
    – Затлъстяване;
    – Обездвижване.

    Горе