Световен ден на сърцето

syrce1Днес се отбелязва Световният ден на сърцето. Учреден е през 2000 г. и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността, която те представляват. Те отнемат около 17,3 млн. животи всяка година, а техните причинители са много – тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3-ма човека 2-ма умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.

Медицинската наука разполага с ясни познания за рисковите фактори, чиято съвкупност води до поява и ускорено развитие на атеросклеротичния процес. Те могат да бъдат разглеждани като такива, които могат да се контролират и такива, каквито не могат да бъдат контролирани.

Рискови фактори, които не могат да се контролират

– Възраст;
– Пол – мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания;
– Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания – мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени пациенти повишава значително техния риск.

Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани

– Високо кръвно налягане;
– Висок холестерол;
– Захарен диабет;
– Тютюнопушене;
– Затлъстяване;
– Обездвижване.