Вие сте тук: Начало » Актуално » За свободата на словото, независимостта, хейтърите и предизборната кампания

    За свободата на словото, независимостта, хейтърите и предизборната кампания

    9-6На 27 септември започна предизборната кампания за изборите за местни органи на властта ,които ще се проведат на 27 октомври.

    И днес журналисти,общественици и будни граждани в различни градове напомнят,че не случайно сме на 111 място по свобода на словото,а догодина можем и да подобрим този тъжен рекорд.

    За съжаление,самите протестиращи журналисти, понякога дават повод и им личи,че не са свободни и независими.Зная добре защо е така.Медиите и обществените и частните са безкрайно зависими от властта-централна,местна,корпоративна.Те не биха оцелели,ако не чупеха кръст,ако не целуваха ръка,ако не правеха понякога тежки компромиси.

    Не казвам,че всички са такива-за щастие имаме много достойни журналисти,които дори напускат медии,ако им се диктува как да работят.Факт са редица предимно онлайн медии,които защитават свободата и независимостта на словото,споделят плурализма на мненията,баланса  и не вземат страна спрямо временни некадърни управляващи,независимо дали са депутати,партийни величия,кметове ,министри или местни олигарси.

    От кандидатиралите се 36 288 души – 29 515 са кандидатите за общински съветници, 1254 се кандидатират за кметове на общини, 5 059 са кандидатите за кметове на кметства и 460 е броят на кандидатите за районни кметства. Броят на кметства, в които има над 350 жители и в които ще се проведат предстоящите мести избори е 1968.

    За Столична община има подадени 19 кандидатури за кмет на общината, за Пловдив те са 14.

    В 397 кметства има само по един кандидат за предстоящите местни избори.Там практически изборите са формални,защото дори при 2-3 гласували „кандидатът печели ?!”.

    До 27 септември, когато започва предизборната кампания, електронните медии бяха длъжни да предоставят своите тарифи и условия на ЦИК и Сметната палата. Ако електронните медии са с регионален обхват – на съответната Общинска избирателна комисия.

    Основните правила по време на предизборната кампания са, че при отразяване на кампанията следва да бъде посочено кое е платено съдържание и кое безвъзмездно, да се отбележи, че купуването и продаването на гласове е престъпление, кампанията следва да бъде водена на български език.

    Изборите са жътвено време за медиите,които с право ги използват,за да стабилизират изтънелите си бюджети.Това обаче не трябва да става на всяка цена,а при спазване на европейските стандарти за обективна журналистика.Често вместо това в сила е правилото”Който дава парите ,той поръчва музиката!”.На практика често скромните,честните и с по-малко финансов ресурс участници в изборите застават срещу жалките финикийски знаци,нищо,че има равнопоставеност,но как на практика да се случи тя?

    Предизборната кампания е и широко поле за безплатни,платени и болни хейтъри,които избуяват като отровни гъби.Сега е техният час да плюят всички и за всичко,разбира се и анонимно,за да си нямат работа с другата независима власт-съдебната.

    Прави чест на редица обективни медии,които не си цапат ефира с такива ентусиасти,а ограничават жалките им напъни.Не,че такива писания могат да повлияят някому/няма лоша реклама/,но фекалните им изстъпления излишно натоварват атмосферата.

    Написах това като участник в изборите и като журналист ,за да заостря вниманието и на медиите и кандидатите-участници в изборите.В този първи ден на официалната предизборна кампания желая отново успех на всички участници в нея,а на медиите –обективност ,независимост и спорна работа!

    Красимир Косев-кандидат за кмет на община Несебър

    Собственик на сайта www.nessebar-news.com

    Горе