Ивет Лалова стана седма в света на 200 метра

ivet_lalovaНай-добрата българска спринтьорка Ивет Лалова завърши на 7-мо място във финала на 200 метра на Световното първенство в Доха.

Българката, която   е на 35 години  и в блестяща форма,  финишира за 22.77 секунди. За нея това  е 22-ро участие на голямо първенство. Това е  седмо световно първенство за нея и  трето участие на световен финал.

Шампионка с резултат от 21.88 секунди стана британката Дина Ашър-Смит. Втора остана Британи Браун от САЩ с най-добро постижение в кариерата си – 22.22. Швейцарката Муджинга Камбунджи се пребори за бронза с резултат 22.51 секунди.

Един от най-добрите ни треньори по лека атлетика – Валя Демирева коментира: “Бяла жена аз не знам да има в спринта на толкова години такива резултати да дава.”

С успехите си Ивет оборва не само годините, но и медицината. През 2005 г. състезателката ни се сблъсква с друг атлет по време на загрявка и чупи кост на бедрото си. Лекарите поставят 38-сантиметров пирон, а прогнозите им са, че ще може да ходи отново, но не и да тича, както преди. И още един рекорд.

Лалова ще е единственият български лекоатлет, участвал в пет олимпиади, след като през месец май се класира за игрите в Токио през 2020