protest_lekari7 000 медицински специалисти от цялата страна се включиха днес в поредния национален протест. Исканията на протестиращите са за справедливо заплащане, по-добри условия на труд и повече кариерна перспектива.

Миналата седмица заплатите на сестрите бяха повод за извънредна среща в Министерския съвет, на която стана ясно, че допълнителните 50 милиона лева за възнаграждения ще бъдат осигурени от Здравната каса, а не от държавния бюджет. Междувременно, синдикатите настояха и бюджетът на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева, предаде NOVA.

Недоволството стана причина за масови колективни оставки. Такива подадоха лекари и медицински сестри от детското отделение на Карловската болница. Предизвестия за напускане депозираха и сестрите от централната реанимация на столичната болница “Токуда”.

Организатори на протеста днес са КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Проведе се  среща между синдикатите  и представители на правителството в Министерския съвет, съобщи Би Ти Ви. След срещата председателят на КНСБ обяви, че над 200 милиона лева допълнително ще бъдат заложени в проектобюджета за 2020 година. Синдикатите настояват 70% от тях да са за заплати

“200 милиона лева ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки”, каза на брифинг в Министерски съвет, след срещата с протестиращите медицински сестри, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде Фокус. „Наистина от много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обема дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки“, уточни още министър Ананиев.

 Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските болници, както и сестрите, които протестират от месец март и настояват за стартова заплата равна на две минимални, не подкрепиха днешния протест.