Съдии са притеснени, че няма съдебни заседатели за делата

sydiqПредседатели на съдилища са притеснени от факта, че няма съдебни заседатели за делата. Проблемът е по осезаем в някои градове, където ще стане невъзможно да се гледат наказателни дела заради липса на съдебни заседатели. Темата бе обсъждана на днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС, където стана ясно, че мандатът на сегашните съдебни заседатели изтича към края на настоящата календарна година, но в някои градове от страната няма нито един кандидат. На други места пък желаещите са недостатъчно.

За пример магистратите дадоха Апелативен съд – Бургас, където преди месец чрез медиите бе разпространен призив гражданите да се включат в правораздаването. Там, от 135 свободни места, в местния общински съвет са постъпили едва около 50 кандидатури.

В тази връзка кадровиците приеха решение да сезиран Министерството на правосъдието за проблема. Те настояват ведомството да направи оценка на въздействието на промените в Закона за съдебната власт от 2016 година, за да се установи дали отливат се дължи на завишените критерии, гласувани тогава. Според някои магистрати проблемът се корени до голяма в степен и в ниското възнаграждение. Според Съдийската колегия е възможно да се помисли както за евентуални законодателни промени, така и за промяна на наредбата в частта за възнагражденията на съдебните заседатели.