Поморийският манастир в предаване по БНТ

manastirПоморийският манастир „Свети Георги“ привлича поклонници и туристи с богата история. Данни сочат, че християнски монаси са идвали в града още през 3-4  в. а през 7 в. вече съществува храм. През 812  г. Анхиало е превзет от хан Крум, а към 894 г. е създадена българска църковна организация. От края на 13 век Анхиалският епископ е почетен със сан митрополит. През 14 в. Поморийският манастир е разрушен от турците. В края на 17 в. Селим Бей, който  бил неизлечимо болен, се заселва тук в Поморие и построява чифлик на мястото на предишния манастир. Една нощ му се присънило, че намира лековита вода в имението си. На сутринта започнал да търси мястото и намерил мраморен барелеф на Св. Георги, под който бликнала водата от съня му. Селим Бей пил от нея и оздравял. Според легендата, след тази случка той и цялото му семейство приели християнството. Барелефът на Св. Георги все още се пази и може да се види в манастира. Селим Бей също така построил малък параклис до аязмото, който дал началото на сегашния манастир. След като овдовял, той дарил земите си на манастира и станал първия му игумен.  Сегашната църква е построена през 1856 г. върху основите на предишния храм.

В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19 в. Един от тях е храмовата икона на “Св. Георги”, рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф.

Светата обител е единственият действащ мъжки манастир по Черноморското крайбрежие. Емблема на манастира е 20-метровата кула-камбанария, изградена през 1966 г.

За това свято място разказват  монасите йеродякон Сергий, йеромонах Паладий  и игуменът на манастира епископ Йеротей в поредицата „Домът на вярата“, реализиран от екипа на Регионалния телевизионен център на БНТ –Варна, с автор Силвия Благоева.

Гледайте предаването в неделя от 12.30 по БНТ1  и повторение в събота 19 октомври от 20.00 часа по БНТ2.