Вие сте тук: Начало » Актуално » Романтична снимка на бургаската гара спечели европейски фотоконкурс

    Романтична снимка на бургаската гара спечели европейски фотоконкурс

    received_131304145552486521-годишната бургазлийка Алия Казанджиева спечели първо място в две от общо пет категории на фотоконкурса, посветен на 70 години от създаването на Съвета на Европа.

    За най-добра снимка се бориха над 2000 предварително селектирани фотографии. Алияспечели призовете в категория „Моменти“ и категория „Места“. Жури, съставено от три изявени личности от Съвета на Европа: ЛилианМори-Паскуер – председател на Парламентарната асамблея, съдия Линос-Александър Сицилианос – председател на Европейския съд по правата на човека, и Габриел Батаини-Драгони – заместник-генерален секретар, както и трима експерти по дизайн: David Cascaro– (Франция), Dina Oganova (Грузия), Karolina Veijo (Финландия), избраха победителя за всяка категория.

    Фотографията „Целувка за сбогом“, спечелила категорията „Моменти“, е заснета на централната железопътна гара в Бургас.

    Съветът на Европа е институция, създадена през 1949 г. с главна цел защита на човешките права. В нея членуват 47 държави. Представители на почти всички тях участваха в специалната церемония послучай юбилея, която се състоя в градската опера в Страсбург. Младежите, сред които и единствената представителка на България, победителката във фотоконкурса Алия Казанджиева, присъстваха по време на официалната дискусия в сградата на Съвета на Европа, водена от президента Емануел Макрон по тема „Екология и Правата на човека“.

    Наградените фотографии са подредени в изложба, озаглавена Lieud’Europe,и ще останат в продължение на месец за разглеждане в Страсбург. Това е втора успешнаевропейска изява на бургазлийката Алия, след като през 2017 година беше наградена в Брюксел по случай спечеления фотографски конкурс “Европа в моя регион”, отново с фотографии от Бургас.

    Горе