Вие сте тук: Начало » Актуално » България е заплашена от драматичен спад на населението

    България е заплашена от драматичен спад на населението

    До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН.

    Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация.

    От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, цитира Ройтерс. Причината е комбинация от по-голям брой емигриращи, отколкото идващи в тези страни и ниски нива на раждаемост.

    „За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни.“, казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

    Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, казва доклада на фонда.

    Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии. Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

    Армитаж казва, че при сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост.

    Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената.

    Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към трудовите места, както и осигуряването на достъп до желана от хората работа.

    Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрира

    Един коментар

    1. Само властта в България не осъзнаваше, не осъзнава, и продължава да се прави на ощипана за последствията! Или, ако ги осъзнава, то…

    Горе