Стартира акция „Зима”

policТрадиционната акция „Зима”, в рамките на която паралелно ще се проведат три други превантивни кампании, стартира от утре на територията на цялата страна, обяви на нарочен брифинг днес Началникът на отдел „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР – Бургас комисар Неделчо Рачев. През целия ноември ще се извършват превантивни мероприятия спрямо три основни групи : водачите на МПС, пешеходците на пътя и велосипедистите. Ще се реализират и кампаниите : „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и „Безопасно шофиране през зимата”.

В брифинга се включиха : директорът на СБА – Бургас – Васил Михалев, директорът на БЧК – Бургас – Виолета Радева, легендата в автомобилния спорт Стоян Апостолов и представителят на SOS ПТП Манол Тодоров. Всички се обединиха около идеята за продължаване прилагането на устойчиви мерки за предпазване и опазване живота и здравето на участници в пътния трафик, селективно за различните групи. Комисар Рачев наблегна на факта, че с наближаването на зимния сезон, всеки водач е длъжен да подготви автомобила си подходящо за метеорологичните условия, като в периода от 1-и до 11-и ноември органите на реда ще следят изкъсо дали грайферите на автомобилите отговарят на законовите изисквания – дълбочината им да е 4 мм. Той подчерта, че в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и тази година ще се предоставят безплатни прегледи на всички водачи, с цел подпомагане на готовността им за управление на МПС при зимни условия. Във втората част на акция „Зима”, превантивните действия ще са насочени към пешеходците и толерантността на водачите на пътя. Втората част ще стартира на 11-и ноември и ще продължи до 20-и ноември, като таргет група отново ще са най-рисковите участниците в пътното движение – децата. Комисар Неделчо Рачев заяви, че благодарение на предприетите до момента превантивни мерки инциденти в районите около детските градини и училищата не са регистрирани.

Третата част на акция „Зима” е ориентирана към безопасното шофиране през зимния сезон. Тя ще продължи от 20-ти ноември до края на месеца, като основната й цел е контрол над техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи, над поведението на пътниците и водачите, в това число и спрямо пешеходците. В подкрепа на комисар Рачев бяха думите на легендата в автомобилния спорт Стоян Апостолов, спород който : „За да са готови автомобилите за зимните условия, е важно да си обърнете внимание на геометрията на колата, да не се подценяват гумите. Ако се налага е по-добре да се купят нови китайски гуми, отколкото втора употреба, които вече са загубили своите качества. При мокра настилка сцеплението е в пъти по-малко при зимни условия, отколкото в летния условия, именно затова спирачките и газта трябва да се натискат плавно”.

Манол Тодоров от SOS ПТП призова шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя, предвид че през зимата пешеходците носят тъмни дрехи и много по-трудно се забелязват. „След 17 часа е най-опасното време, тогава стават най-много катастрофи. Петък пък се явява денят на ПТП-та, защото тогава трафикът е най-интензивен”, отчете статистически данни началникът на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас – главен инспектор Димитър Дачев. Той предупреди, че през зимните дни полицаите ще бъдат безкомпромисни и ще глобяват водачите, които шофират без включени светлини и през светлата част на деня.