Днес е Архангелова задушница

sveshtНа 2 ноември отбелязваме Архангелова задушница, дни преди големия християнски празник Архангеловден.

На задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

На този ден се ходи на църква и гробища, палят се свещички за починалите, раздават се хляб, червено вино и жито.

Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости“ и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само с „Бог да прости!“.

Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези.

Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк по обичай се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите „Бог да прости“.

Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Във всеки православен храм се отслужва панихида за всички починали, както и на загиналите български войни.

На този ден не се работи, не се пере, не се върши никаква домакинска работа.