Чака се становище от ЦИК по казуса с несебърския кмет

nikolai_dimitrovЗа 11 ноември е насрочено първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва новоизбраните 21- общински съветници и кметът Николай Димитров. От областната администрация в Бургас са изпратили писмо до ЦИК , в което настояват за становище по създалия се сложен казус в общината, в която новоизбраният кмет Николай Димитров и двама общински съветници са в ареста за купуването на гласове, съобщава БНР-Бургас.

От Областната администрация в Бургас все още нямат становище какво трябва да се направи в Несебър, където новоизбраният кмет Николай Димитров не може да встъпи в длъжност, а правомощията на временно заемащия този пост бивш заместник кмет Виктор Борисов изтичат.

ЦИК могат да изразят позиция, но частично и то тя трябва да е свързана с Изборния кодекс, а не със Закона за местното самоуправление и местната администрация,  коментира областният управител Вълчо Чолаков.

До безпрецедентния казус се стигна след като дни преди първия тур на изборите кандидатът за 4-ти мандат кмет Николай Димитров  и още 4-ма души бяха задържани , а на Димитров беше повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. В края на миналата седмица Специализираният апелативен съд отказа да промени мярката за неотклонение “задържане под стража” на Николай Димитров и така той остава в ареста, до внасянето на ново искане за промяна.

1 коментар

  1. Интересно как ЦИК не могат да изразят позиция за избран Кмет, но изразиха позиция, като му свалиха имунитета преди изборите?!
    Спи Народе вечен сън, и веч се вдява да прогледне, що туй не ще да вдене!