Вие сте тук: Начало » Актуално » Чака се становище от ЦИК по казуса с несебърския кмет

    Чака се становище от ЦИК по казуса с несебърския кмет

    nikolai_dimitrovЗа 11 ноември е насрочено първото заседание на новия Общински съвет в Несебър. На него трябва да положат клетва новоизбраните 21- общински съветници и кметът Николай Димитров. От областната администрация в Бургас са изпратили писмо до ЦИК , в което настояват за становище по създалия се сложен казус в общината, в която новоизбраният кмет Николай Димитров и двама общински съветници са в ареста за купуването на гласове, съобщава БНР-Бургас.

    От Областната администрация в Бургас все още нямат становище какво трябва да се направи в Несебър, където новоизбраният кмет Николай Димитров не може да встъпи в длъжност, а правомощията на временно заемащия този пост бивш заместник кмет Виктор Борисов изтичат.

    ЦИК могат да изразят позиция, но частично и то тя трябва да е свързана с Изборния кодекс, а не със Закона за местното самоуправление и местната администрация,  коментира областният управител Вълчо Чолаков.

    До безпрецедентния казус се стигна след като дни преди първия тур на изборите кандидатът за 4-ти мандат кмет Николай Димитров  и още 4-ма души бяха задържани , а на Димитров беше повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. В края на миналата седмица Специализираният апелативен съд отказа да промени мярката за неотклонение “задържане под стража” на Николай Димитров и така той остава в ареста, до внасянето на ново искане за промяна.

    Един коментар

    1. Интересно как ЦИК не могат да изразят позиция за избран Кмет, но изразиха позиция, като му свалиха имунитета преди изборите?!
     Спи Народе вечен сън, и веч се вдява да прогледне, що туй не ще да вдене!

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе