Президентът Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев

rumen-radevДържавният глава Румен Радев не подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Така изборът на обвинител №1 се връща във Висшия съдебен съвет.

При кратко изявление пред медиите той обясни, че главният прокурор има функции за правосъдието, а изборът му засяга всеки български гражданин. “Начинът на провеждането за избор на главен прокурор трябва да създава доверие”, каза Радев.

“Белег на демократичната държава е наличието на алтернативи в държавни длъжности. Подходът в избирането на главен прокурор бе подкрепена и от Изпълнителната власт. Обществото ни е особено чувствително, затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо доверие”, каза Радев.

В случай че членовете на ВСС препотвърдят позицията си Гешев да управлява прокуратурата през следващите 7 години, президентът е задължен да подпише указа при повторното му внасяне.

Днес Съюзът на съдиите се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на Гешев. От организацията приканиха държавния глава да продължи да настоява за конституционна реформа на прокуратурата.

Масови протести срещу избора на Гешев организираха от инициативата Правосъдие за всеки и гражданско движение БОЕЦ

1 коментар

  1. Не "избора", а процедурата трябва да се върне в начален етап! Нищо не пречи на ВСС да "избере" единственият кандидат отново!
    Защо ВСС не допуска други кандидати? Нима Държавата няма, и други подходящи за длъжността? Вземете се в ръце ВСС, не сте Богове, и не се правете на такива!