Архангеловден е

arhangel-mihailДнес Българската православна църква отбелязва празника на свети Архангел Михаил – Архангеловден. Във всички епархии по този повод се отслужва празнична Света литургия, а хората правят курбан за светеца.

Св. Архангел Михаил е първият от седемте ангела пред престола на Господ. Той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си и неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Според българските народни вярвания Архангел Михаил е и един от светците, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. По тази причина той бива възприеман от хората като ангел на смъртта.

Cпоред вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава “Кой е като Господ?” (miyka’el бил бойния вик на небесните армии на иврит). Архангел Михаил е най-добрият приятел на Бога. Библията доказва, че Михаил е името, с което е наричан Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, а още и военачалник предводител на верни ангели. И може би Исус Христос е самият Архангел Михаил – Исус е на земята, а Архангел Михаил – на небето.

 Св. Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като “душевадец”: той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и покровител на войниците.

Денят на свети Архангел Михаил е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква.

Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На този ден черпят Ангел,Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Милен, Милена, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради,  Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Руслан, Серафим и техните производни.

8 ноември е професионален празник на полицаи, месари, колбасари и урбанисти.