Наблюдаваме пасаж на Меркурий пред Слънцето

merkuriyВ понеделник следобед ще може да се наблюдава едно любопитно и атрактивно астрономическо явление – пасаж на Меркурий пред слънчевия диск, информират от Института по астрономия към БАН.

От Земята транзити могат да се наблюдават само с участието на двете най-близки до Слънцето планети – Меркурий и Венера. Пасажите на Меркурий се случват средно по 13 пъти на всеки 100 години, най-често през май или през ноември. За последно това явление е наблюдавано през май 2016 г., а следващият път ще бъде през ноември 2032 г.

У нас явлението ще може да се наблюдава в диапазона от 14:35 до залеза около 17:08 часа. За да наблюдавате пасажа ще Ви бъде необходима зрителна тръба с увеличение поне 30 пъти или по-добре – мощен телескоп. Специалистите припомнят, че за наблюдение и заснемане на явлението е необходима защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина.

Всеки транзит на планета пред Слънцето предлага възможност за прецизно измерване на разстоянието до Слънцето – метод, разработен от известния изследовател и кометен откривател Едмънд Халей, макар и никога неприложен от самия него, уточняват от БАН.