Представяне на картографска колекция от Странджа в София

На отбелязването на Световния ГИС ден в България, който се проведе по традиция в София, взеха участие над 800 участници от страната и ЕС. Той бе организиран от ЕСРИ – България в сътрудничество с много от водещите организации по ГИС и картография.Акцент в програмата бе изложбата, представяща българските постижения в създаването на карти през изтеклата година.

По специална покана на организаторите (на конкурса през 2018 г. картата на Община Созопол,разработена от КартГео и Геопанбе удостоена с първа награда) ГЕОПАН – Бургас представи проекта си за първата у нас „картографска колекция на открито“, която от началото на 2019 г. е в процес на изграждане на историческата местност Петрова нива в Странджа. Идеята, получила голяма институционална и обществена подкрепа, онагледява променящия се през вековете интерес на европейската картография към странджанския район.

Представянето на колекцията карти от Странджа в София привлече вниманието на участниците в световния ден на Географските информационни системи, организиран от ЕСРИ – България и предизвика усилен обмен на идеи, превръщайки се в любопитна илюстрация на природната, стопанската, културната и не на последно място – геополитическата роля на една от най-интересните европейски планини.