Автентична носия от Еркеч в календар за 2020 година

nosiqРегионалният исторически музей в Бургас участва с три женски носии в календар на Фондация „Българските корени“ за 2020 година. Целта да бъде показана  красотата на българката и на автентичната българска носия. Календарът е озаглавен „Девойко мари хубава“ и е 14 листов. Носиите са от различни етнографски региони на България и са създавани и носени от българската жена в последните три столетия. Те са собственост на музеи или от частни колекции.

Бургаската етнографската експозиция е предоставила за снимките автентични носии от Поморийско, Карнобатско и  Малкотърновско, съобщи главният уредник Пламена Кирова:  „Носиите са от село Козичино /Еркеч/, село Подвис и традиционна странджанска носия. Това са автентични носии на повече от две века, които са част от постоянната ни експозицията в Етнографския музей, цитира БНР-Бургас.

През декември предстои календарът „Девойко, мари хубава“ за 2020 година да бъде представен в Бургас.

Част от средствата от продажбата му ще бъдат дарени  за инициативата по събиране на средства за закупуване на родната къща на големия български писател Димитър Талев в гр. Прилеп – Северна Македония и превръщането й в музей.

Снимка на Фондация  „Българските корени“

1 коментар

  1. Носиите са от различни етнографски региони на България.
    Е, това е много съдържателен календар!