Въведение Богородично

vyvedenie21 ноември е Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.

Когато Мария навършила 3 годинки, родителите й Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога и оставили дъщеря си в Йерусалимския храм – да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.

Приятелки на малката Мария я съпроводили със запалени свещи и свещени песни. Тригодишната Мария сама  изкачила по стълбите на храма. Там я посрещнал първосвещеникът Захария и по внушение на Светия Дух я въвел в “Святая Светих”, където можел да влиза само той, и то веднъж годишно.

Света Дева Мария живяла в храма 11 години. Тук, далеч от света, тя често и дълго се молела, прилежно четяла словото Божие, занимавала се с ръкоделие и строго пазела поста. Божият Дух и светите ангели непрестанно охранявали Божествената Девица

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание – да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 година, празникът се чества като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.