Астрологията и сънищата

synКато представител на зодия Риби и поради транзита на Нептун (който е въображение, илюзия, духовност) върху важни точки в рождената ми карта у мен се надигна интуитивно желание да изследвам вътрешния си свят, своята психика и така нареченото „подсъзнание“. Като част от него бих причислила сънищата и вярвам те са нещо, което вълнува хората откакто свят светува. Днешната статия съм отделила на темата сънища и е част от книгата на Линда Рийд „Вълшебството на сънищата“.

„Връзката между сънуването и астрологията е толкова безспорна, колкото и партньорството между съзнателното житейско пътуване на индивида и астрологията – и двете ни свързват с принципа на линейното време и космическите цикли. Астролозите асоциират житейския опит с транзитите на планетите. Транзитите – орбиталните движения на планетите, не престават докато спим, нито прекъсва свързаността ни с архетипите на планетите. Само нашето осъзнаване на опита е това, което се синхронизира с транзитите и което сякаш спира в подсъзнанието. Така, докато изживяваме транзитите на външните планети, модели се появяват и стават очевидни в житейския опит, а подсъзнанието се опитва да разкрие преживелиците на битието чрез сънуването.

Подсъзнателните отражения на всекидневния живот, нерешените дилеми и детски преживявания – всички теса съхранен материал, който отново се появява в сънищата. „Посланията“ съвпадат по време с позициите и транзитите на планетите. Преведено на езика на сънищата, транзитите на планетите придобиват символични и образни пропорции в подсъзнанието на сънуващия и се свързват със съхранен материал. Налице е цел, както и смисъл в сънуването, и има причина да ни се присъни конкретен сън по определено време. Може да се питаме „Какво означава сънят?“, но по-подробното проучване с допълнителния въпрос „Защо сънувам?“ отваря цяло ново измерение.

Като съставим астрологична карта за времето на съня, ние виждаме не само отговор на въпроса „какво“, но и на „защо“. Можем да разберем защо сме се подхлъзнали в този конкретен подсъзнателен пейзаж, дори само за няколко кратки минути – защо духовната страна на аза ни приканва да изследваме свещеното пространство на собственото ни същество. Няма нищо магическо в картата на съня; тя е просто диаграма на орбитите на планетите и небесните тела в слънчевата система в ход, който наричаме транзити, но тази проста схема представя важно прераждане на някакъв аспект от самите нас. Наталната или рождената карта в астрологията демонстрира житейското предназначение в пътешествието на индивида. Картата на съня отразява подсъзнателната цел на душата в разгръщането на този рожден потенциал.“

„Този, който тълкува сън, самият той ще трябва да бъде така да се каже, на едно ниво със съня, защото човек не може да се надява да види нищо отвъд онова, което е самият той.“
Д-р К.Г.Юнг

Астролог: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697