Създават център по генетика и биотехнологии в Бургас

burgasОбщина Бургас става част от Сдружение с нестопанска цел „Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии“, което ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 с проект за създаване на Югоизточен научно-изследователски център по генетика и биотехнологии“.

Като партньори в Сдружението се включват Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и лечебни заведения, регистрирани на територията на Бургас. Ръководител на проекта е доц. Цветан Велинов – вр. и. д. Декан Факултет по медицина към висшето учебно заведение.

Основната цел на проекта е изграждане и развитие на съвременна диагностична лаборатория за геномни и метаболомни изследвания, която ще гарантира достъп на пациентите до постиженията и ефективността на персонализираната медицина.

В рамките на проекта, със средствата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъде осигурено модерно оборудване за лабораторията – секвенатор и съпътстващ специализиран диагностичен софтуер за изследване и проследяване на пациенти с туморна патология, както и друго специализирано оборудване, необходимо за създаването на модерната генетична лаборатория.

Другият важен акцент, върху който ще се концентрират дейностите по проекта е осъществяването на научни изследвания и анализи за разработване на нови методи за оптимизиране лечението на онкоболни пациенти.