Експерти от 10 страни анализират инициативата “Европейска столица на културата”

plovdiv2019Топ културни експерти от 10 страни в Европа вече са в Пловдив, за да анализират инициативата Европейска столица на културата. Международната среща Поглед назад с мисъл напред / Looking back & thinking forward започна с обсъждане на предизвикателствата към европейските столиците на културата в Югоизточна Европа и представяне на примери за успешни партньорства и международни сътрудничества, съобщи Кросс.

За събитието в Пловдив пристигна Иржи Сучанек, член на международното жури за селекция на градовете и бивш изпълнителен директор на Пилзен 2015; д-р Улрих Фукс, член на журито на Европейската комисия, което изпълняваше мониторинга на Пловдив, и артистичен директор на Марсилия-Прованс 2013; Нийл Питърсън от екипа на Ливърпул 2008, както и представители на Pafos 2017 Official, Matera 2019, Eleusis 2021 European Capital of Culture, Galway 2020 European Capital of Culture, членове на културната мрежа EUNIC Global (Британски съвет, Полски институт, Румънски институт, Гьоте-институт).

В конферентната зала на новото пространство Изложбена зала „2019″ ще се проведат серия от публични срещи и презентации, на които ще бъде изложена експертната позиция върху мащабния европейски проект. Основни теми са критериите за оценка на успеха, предизвикателствата към столиците на културата в Югоизточна Европа, международните взаимодействия и проекти, включването на гражданите и комуникацията на проекта.