Православната църква почита паметта на Света Екатерина

sveshtiПравославната църква днес почита паметта на Света Екатерина.

Света великомъченица Екатерина – от Александрия, е дъщеря на Конста, управител на града през III в. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост.

Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майка й – християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост. На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница.

Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи. Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала и накрая я убили с меч.

Хората почитат Света Екатерина заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка. Рано сутринта в този ден стопанката на дома меси с “мълчана” вода, налята при пълна тишина – 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите.

Света Екатерина покровителства майчинството, плодовитостта, децата и здравето на хората.

Имен ден празнуват днес Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин и техните производни.