Биоразнообразието в Бургаско привлече ученици от три държави

received_4428612Ученици от три държави се събраха в Бургас, привлечени от хилядите  биологични видове, живеещи в района. В продължение на седмица, АЕГ „Гео Милев“ домакинства посещение по проект  „Green City Life “, с което представи биоразнообразието в града на гости от Латвия, Румъния и Турция.  Проектът е по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства“, сектор “Училищно образование”, проекти за “Партньорства за училищен обмен” – КА229, с главен координатор училище от град Рига, Латвия и партньори турско училище от град Мерсин и румънско училище от град Букурещ. Като краен резултат проектът си поставя опазването на биоразнообразието в градска среда, а за целта учениците изследват и анализират екологичните фактори и изготвят работещи предложения, с които да се установи баланс между природата и човешката дейност в града.

Срещата  в Бургас е третата в рамките на „Green City Life”, като преди това домакини са били Румъния и Турция. Изготвяйки програмата за Бургас, домакините от английската гимназия установяват, че времето ще им е малко да представят всичко, с което градът може да се похвали. „Много от нас дори не се замислят колко голямо е биологичното богатство на Бургас, благодарение на морето и трите езера наоколо. Нашите гости за първи път видяха как се добива сол и успяха да  наблюдават популацията от розово фламинго в Атанасовско езеро.“ разказват организаторите. В програмата влизат още посещение на екопарк „Вая“, консервационен център „Пода“, поставяне на къщички за птици и фотоизложба с кадри от реализацията на проекта. Организаторите не пропускат да включат и стария град в Несебър в програмата, за да запознаят гостите с културното наследство на региона. Последният ден от домакинството е отбелязан със създаване на цветна леха в двора на гимназията.

„Благодарение на проектите успяваме да дадем на учениците шанс да разширят кръгозора си извън заложеното в задължителната учебна програма. Това може да се разглежда като добавена стойност на работата по проекти, но за мен е основен плюс. Учениците се научават да мислят извън рамката, да контактуват с хора от различни националности, не на последно място упражняват езика, заради който са в гимназията. Участието в проекти им дава и бонус при кандидатстване в университети в чужбина, тъй като навсякъде проактивността се толерира.“ обяснява координаторът на проекта- учителят по английски език г-жа Татяна Шурелова.