Коледната елха в Бургас ще заблести на 6 декември

elha_bs (Small)На 6-ти декември- Никулден градските улици и площади в Бургас  ще се изпълнят  с много музика, настроение и усмихнати хора. През целия ден на различни сцени индивидуални изпълнители, класически квартети, инструментални формации и рок групи ще свирят на живо и ще радват бургазлии.

Забавлението ще започне точно в 10.00 часа в добре познатото на всички  Никулденско градче в градинката до Часовника. На сцената с корабчето ще започне първият от многото празнични концерти. Добро настроение на бургазлии ще “подаряват” музикантите от рок група “FOUR” и градският духов оркестър. Освен тях, любими и популярни песни ще изпълняват децата от музикалното училище в Бургас “Проф. Панчо Владигеров” и от вокална група “Морски песъчинки” с диригент Милена Добрева.

Арт зона с интересни работилнички за малки и големи ще бъде разположена в празничното никулденско градче. Шест шатри, организирани от Арт къща “Ла Малена”, ще предлагат на бургазлии сами да изработят никулденски картички, риби и всякакви морски обитатели от филц, да нарисуват картини от пясък, морски съкровища, да направят сами нашумелите безопасни желета – слайм и изображение на голяма риба с формат А1 от пластмасови капачки.

Много музика и танци от 11.00 часа на сцена до Компаса ще раздават квартет “Арте” и рок бандата “Stiff Bone”. Другото “горещо” място в декемврийския ден ще бъде пред сградата на Археологическия музей на ул. “Богориди” 21, където ще свирят класическите музиканти от квартет “Вива” и рок групата “Euphoria”.

Половин час преди да бъде открита традиционната изложба на бургаските художници, на която ще бъдат обявени имената на тазгодишните “Художник на годината” и “Бург на годината”, пред сградата на Дружеството на бургаските художници на ул. “Александровска” 22 в 12.30 часа Бургаският духов оркестър ще поздрави бургазлии с празнични мелодии на незабравими световни евъргрийни.

Концертните прояви на Никулден продължават от 11.00 часа в парка в ж.к. “Изгрев” с изпълнители и музиканти към читалище “Изгрев 1909”.

Два концерта ще се състоят и в най-големия жилищен комплекс в града – “Меден рудник”. На Сцената до училище “Петко Росен” ще излязат обичаните музиканти от вокална група “Тоника Домини” – Ева Найденова, Виолета и Красимир Гюлмезови, които ще изпълнят популярните си хитове като “Нощ над града”, “Лека нощ, усмивки”, “Здравей, как си, приятелю”, “Моя любов”, “Там край реката”, “Нека да е лято” и много други.

Доброто настроение ще продължи с изпълненията на фолклорните състави “Чинките”, “Младост” и “Медено котле”, а оркестър “Веселие” с народните изпълнители Цветелина и Панайот Стойчеви ще накара всички присъстващи да се хванат на празничното хоро.

Още едно музикално събитие ще се проведе на 6-ти декември в к-с “Меден рудник”. В 12.00 часа в православния храм “Свети Николай Чудотворец” ще започне тържествения концерт с църковни песнопения в изпълнение на смесен хор “Родна песен”, воден от именития бургаски хоров диригент Милена Добрева. В него ще прозвучат прочути произведения на композитори като Добри Христов, Сергей Локотков, Дмитрий Бортнянски и Сергей Рахманинов.

Никулденските музикални прояви ще бъдат придружени от раздаване на традиционната за празника рибна чорба по стара рибарска рецепта, която ще започне в 11.00 часа до Часовника, Компаса, Магазия 1 до Морска гара и СУ “Петко Росен” в ж.к. “Меден рудник”.

Кулминацията на празника е запалването на светлините на 18-метровата коледна елха и новогодишната украса на Бургас по време на големия Никулденски концерт на площад “Тройката” в 17.30 часа.