Ася Пеева за гласувания бюджет за образованието в парламента

asia-peevaДнес Народното събрание гласува бюджета за образование за 2020 година – бюджет, в който са предвидени 610 млн. лв. повече. Това са предвидени средства не само за още 17% увеличение на учителските заплати, но и за продължаваща подкрепа за професионалното образование и обучение – 2% увеличение на стандарта за гимназиален етап, 2 млн. лв. за образователни ресурси за професионална подготовка (за по-голяма част от дисциплините в професионална подготовка няма издадени учебници през последните 30 години!), за модернизация на общежитията, за нови кабинети, за повече стипендии и транспорт на учениците.
4,4 млн. лв. в повече за защитени училища и детски градини.
Ясна е политиката на правителството, подготовката на учениците да бъде обвързана с динамично променящите се условия на пазара на труда, т.е. професиите да имат нужната реализация. Това намира израз и в заделените 1,7 млн.лв. за кариерно ориентиране.
Всички ние с гордост споделяме световните достиженията на нашите ученици в различни международни олимпиади, състезания, турнири и други. Но за да продължи допълнителната и индивидуална работа с тях в бюджет – 2020 са предвидени 2 млн. лв. за ученици с изявени дарби.
Разчетени са 12,5 млн.лв. за българските общности в чужбина, с 4,5 повече за изучаване на Български език и литература, История и География на България и други дейности на неделните училища зад граница.

По национална програма “Роден език и култура зад граница” се увеличава броят на училищата, учениците и дейностите в неделните училища. Финансират се в по-голяма степен ученици в гимназиален етап. С това се стартира тенденция за популяризиране на българската система на висше образование и се мотивират учениците за продължаване на висшето образование в България. Това е и част от политиката на Правителството за подпомагане завръщането на младите семейства в България.
Бюджетът за образование от една страна продължава изпълнението на стартирали политики, осигурявайки средства там където има недостиг и от друга страна дава старт на нови политики.
Желая на колегите, работещи в системата на образованието спорна и успешна нова година, спокойствие и удовлетворение в работата!
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

 

1 коментар

  1. Закрихте сумати училища поради липса на кадри, но увеличавате разходи за транспорт на ученици?
    Така ли смятате, че ще Решите проблема с демографията?
    Увеличавате преките данъци, с което увеличение не влагате бъдещ продукт, а настоящ дълг за бъдещото поколение!