Отиде си великата Стоянка Мутафова

mutafovaИма хора, които идват на този свят, но никога не го напускат, защото продължават да живеят в сърцата и спомените на много поколения. Актрисата Стоянка Мутафова е именно такъв човек.

Тя ни напусна навръх Никулден на 97-годишна възраст, като до последно продължи да играе на театралната сцена и да радва публиката.

Тя е издъхнала в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА), където е била на апаратно дишане.От ВМА заяиха: “След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, тази сутрин почина Стоянка Мутафова”.

Мутафова страдаше от сериозни здравословни проблеми през последните пет месеца. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха да я стабилизират.

Поклонението пред голямата българска актриса Стоянка Мутафова ще бъде в понеделник – 9 декември в Сатиричния театър.

Великата актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет “Климент Охридски”, Държавната театрална школа към Народния театър “Иван Вазов” в София (1946 – 1947) и  Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г.. След това играе на сцената на Драматичния театър “Адриана Будевска” в Бургас. Стоянка Мутафова е играла в над 90 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като “Големанов”, “Вражалец”, “Милионерът”, “Новогодишна шега”, “Топло”, “Любимец 13”, “Кит” и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден.

Поклон пред паметта ѝ!