Номинациите за „Златен глобус“, 2020-та

zlaten_globusДнес бяха обявени номинациите за наградите „Златен глобус“, които ще бъдат раздадени на 5 януари. С тях се дава и началото на наградния сезон за новото десетилетие, а битката ще е много ожесточена. В телевизионните категории, един сериал се откроява и най-вероятно ще вземе повечето от статуетките.

Това, разбира се, е „Чернобил“ на HBO, който се очаква да продължи доминацията на телевизионния гигант, започната от „Игра на тронове“ преди години. Лимитираният сериал, който разказва за една от най-големите човешки трагедии в историята, ще се бори за общо четири статуетки.

„Чернобил“ попада в категорията за „Най-добър лимитиран сериал“, където ще се бори срещу „Параграф 22“ на Джордж Клуни и платформата Hulu, както и срещу „Fosse/Verdon“, „The Loudest Voice“ и „Unbelievable“. Почти всичко сочи към победа за „Чернобил“ заради невероятния отзвук, който сериалът получи веднага след пускането си.

Освен това, трима от актьорите в сериала също са удостоени с честта да попаднат сред номинираните за „Златен глобус“. Това са Джаред Харис, който изигра Валери Легасов, Стелан Скарсгард и Емили Уотсън.

Последната се намира в доста добра компания за наградата „Най-добра актриса в поддържаща роля“. В категорията попадат още Патриша Аркет („Деянието“), Хелена Бонъм Картър („Короната“), Мерил Стрийп (Малките големи лъжи) и Тони Колет (Unbelievable).

Освен Стрийп, още две актриси от “Големите малки лъжи” попадат в борбата за „Златен глобус“. Никол Кидман и Рийз Уидърспун обаче са в категорията за „Най-добра актриса в телевизионна драма“. Те ще спорят за първото място с Дженифър Анистън, Оливия Колман, Джоди Комър.

Във филмовите категории също ще има ожесточена битка за златната статуетка. За най-добра драма ще спорят „The Irishman“, „Marriage Story“, „1917“, „Joker“ и „The Two Popes“. Netflix имат цели три представители в тази категория и има голям шанс да повтори успеха си след миналата година, когато най-добър филм стана “Рома”.

Разбира се, един от филмите на годината – „Once Upon a Time in Hollywood“ на Куентин Тарантино с Марго Роби, Брад Пит и Леонардо ди Каприо, също попада в борбата за „Златен глобус“. Той ще се бори в категорията за „Най-добър филм – Мюзикъл или Комедия“ срещу „Jojo Rabbit“, „Knives Out“, „Rocketman“ и „Dolemite Is My Name“.

Тод Филипс се очаква да грабне статуетката за най-добър режисьор с филма си „Жокера“. Той ще се изправи срещу Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Сам Мендес и Бонг Джуун-хоу. Хоакин Финикс и Скарлет Йохансон са фаворитите за най-добра мъжка и женска роля в категория „Драма“ при филмите.

Доминация на Disney за „Най-добра анимация“. Гигантът влиза с общо три филма – „Замръзналото кралство 2“, „Играта на играчките 4“ и „Цар Лъв“. Те ще се борят срещу „Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят“ и „Търсенето на Линк“.

77-ите награди „Златен глобус“ ще бъдат водени от Рик Джарвис и ще се раздадат на 5 януари в хотел „Beverly Hilton“,съобщава Кросс. На церемонията актьорът Том Ханкс ще получи приза за „Цялостно творчество“. Водещата Елън Дедженерис също ще получи статуетка за “Цялостно творчество” за работата си в телевизията.